Opendeurdagen na Batibouw op 9 en 10 maart
Toonzaal open op 16 maart en 6, 13 en 27 april

DSC09595

Zomergem:
Van erfgoed tot erfbest: totaalrenovatie van loft

Bij heel wat erfgoedpanden lijkt het bewogen verleden van een regio of gemeente haast in de voegen te wonen, en dat is meteen ook de reden waarom heel wat eigenaars die authenticiteit willen bewaren voor komende generaties. Met twee bovenverdiepingen van zo'n beschermd pand in het Oost-Vlaamse Zomergem beschikte deze opdrachtgever over een locatie met een geweldig potentieel als loft. Enkele traptreden, een tafelblad en een stel bijhorende banken zouden uiteindelijk leiden tot een smaakvolle totaalrenovatie.

DSC09599

  • Fase 1: 

    De loft betreed je rechtstreeks in het leefgedeelte, na het intoetsen van een code in de lift. Om die loft op te waarderen, was de plaatsing van een opvallende centrale tafel met bijhorende banken voor de eigenaar de eerste stap. Na een eerdere ervaring voor de renovatie van een woning in Oostduinkerke, kwam hij hiervoor opnieuw terecht bij Europort in Pittem, waar hij ineens ook besloot eiken traptreden aan te kopen om de toegang tot het bovenverdiep met de slaap- en badkamer te verzekeren. Hoewel hij de plaatsing van deze zaken (de tafel, de banken en de trap) op de opvallend wit gepoederlakte staalstructuren zelf wou doen, besloot hij deze klus uiteindelijk toe te vertrouwen aan de kundige handen van de Europort-plaatsers. Maar daar zou het niet bij stoppen. 

DSC09593

  • Fase 2: 

    Zo kreeg Europort meteen ook de opdracht om de keuken vorm te geven aan de hand van Frans eikenhout, alsook de - weliswaar weinige - binnendeuren. Verder werden ook de lage wandkasten, waarboven een nis prijkt voor de televisie, tot stand gebracht in het atelier in Pittem. Kenmerkend zijn de kleurschakeringen in het hout, zo typisch voor de oude Franse eik waar Europort zo bij zweert, niet enkel hier in de leef- en eetzone maar doorheen de hele loft. 

DSC09812

  • Fase 3: 

    Ga je een verdieping hoger, dan zie je rechts in de slaap-/badkamer (tegen de linkerwand) meteen een custom wastafeltje dat de signatuur van Europort draagt. Maar misschien springt de opdeling van de ruimte nog het meest in het oog: een opvallend meubel dat langs de kant van het bad fungeert als ruime, hoge kleerkast, en langs de kant van het bed als commode. Haakjes aan beide zijden van het meubel zorgen dat je er probleemloos wat kleren of een kamerjas kwijt kan. Verder is ook het hoofdbord van het bed van de hand van Europort. Langs de schuine wand onder het dak werd ook nog kastruimte voorzien bij wijze van dressing, via tal van kleine deurtjes van 1,40 m. 

Ga je bovenaan de trap links in plaats van rechts, dan krijg je meteen ook een prachtig eiken bureau te zien met verscheidene lades. We hoeven je wellicht niet te vertellen wie dit mooie meubelstuk maakte? Op maat, zoals haast alles in deze loft, wat gezien de schuine dakwand niet onlogisch is. 

Geklasseerd erfgoed, niet zelden een uitdaging

Ervaringsdeskundigen zullen het kunnen beamen: renovatiewerken aan of in een beschermd pand brengt vaak uitdagingen met zich mee. Dat bleek ook in Zomergem, waar bv. het raamwerk - raampjes van 60 cm breed - absoluut origineel hoorde te blijven. Om het materiaal en de meubels aan te voeren, was hier dan ook het nodige kunst- en vliegwerk voor nodig, maar niks waar Europort zich door laat afschrikken. Dat je net een specialist in houtwerk inschakelt voor de renovatie van een beschermd pand, is dan ook mooi meegenomen. Zo werd het raam met heel wat oog voor detail terug na het renovatieproject (dat zo’n 6 maanden duurde) naar z’n oorspronkelijke staat gebracht. Verder schuwt de equipe van Europort er ook niet voor om voltooide projecten opnieuw te bezoeken, om nog wat zaken af te regelen of te verfijnen. Immers, hout leeft, en zal zich na plaatsing zeker en vast nog zetten.

Té knap voor verhuur

“Voor ons is het écht een referentieproject, maar de eigenaar verdient eigenlijk nét zoveel erkenning”, is Europort-zaakvoerder Thomas Abeele enigszins bescheiden van oordeel. “Ons werk wordt immers extra in de spotlights gezet door de doordachte keuzes van de eigenaar op vlak van verf en decoratie. Want eerlijk: het kan zeker ook anders, ook al valt er over smaak en kleur niet te twisten.”

Hoewel de eigenaar er vooraf aan dacht het pand te verhuren, leek het hem bij nader inzien zonde om de loft en de prachtmaterialen over te laten aan de willekeur van tijdelijke bewoners. En dus overweegt hij nu om z’n domicilie te verzetten, en zo z’n eveneens gerenoveerde woning aan zee in te ruilen voor deze prachtloft in het binnenland (al is het niet ver). En kan je hem ongelijk geven?