Opendeurdagen na Batibouw op 9 en 10 maart
Toonzaal open op 16 maart en 6, 13 en 27 april

IMG_0467

Elsene:
Dé manier om je smaak te etaleren: een toog als eyecatcher

In de Washingtonstraat 204 in Elsene opende dit voorjaar KHOBZ, een bakkerij waar smaak in al z'n facetten wordt geëtaleerd. Onder meer via een oogstrelende toonbank in prachtig eikenhout.

KHOBZ, het woord voor brood (van het huis) in tal van talen, wil het verschil maken. Een krokante babka met smeuïge inhoud, brood met gefermenteerde vijgen of broodjes met extract van geranium zijn maar enkele van de creaties van broodmagiër Zied Mokaddem. Maar ook los van wat er allemaal uit de ovens van de Brusselse bakkerij komt, blijkt uit alles dat KHOBZ géén gewone bakkerij is.

Bij het ontwerp van de prachtige zaak haalde architectenbureau ajstudio immers alles uit de kast, zij het vooral figuurlijk. Excessieve uitstalmogelijkheden zal je er dus niet aantreffen. De visuele rust hoorde immers intact te blijven, essentieel voor een zaak waarbij er bij het aanschouwen van zoveel lekkers toch sowieso al een verhoogd risico bestaat op keuzestress.

Een prachtige eikenhouten toonbank

Het resultaat is een interieur dat écht op de leest geschoeid lijkt van de creaties van KHOBZ, met als eyecatcher in deze langgerekte ruimte een realisatie van Europort: een prachtige toonbank, waarbij de illusie wordt gewekt dat deze werd opgebouwd uit maar liefst 9 kolossale eikenhouten balken. In werkelijkheid is de achterzijde uiteraard open, zoals bij een klassieke toonbank.

Fijne legplanken om het brood uit te stallen

Het karakter van de toonbank, zo perfect in balans met de ruwe textuur van bijvoorbeeld een zuurdesembrood, komt bovendien terug in de shelving van KHOBZ. Echter, waar de toonbank net robuust oogt, werd voor de planken waar de broden uitgestald liggen, eerder gekozen voor een ranke belijning. Een uitgekiende combinatie van contrast, waardoor je blik, na het aanschouwen van de toog, wordt gelokt naar de essentie: het brood zelf.