Opendeurdagen na Batibouw op 9 en 10 maart
Toonzaal open op 16 maart en 6, 13 en 27 april

Europort_Egem_Story_05

Egem:
Transformatie van hofstede als illustratie van impact van eik

Met een oppervlakte van 3442 ha en een inwonersaantal van 6700 personen kunnen Pittem en deelgemeente Egem bezwaarlijk als metropool worden beschouwd. Maar hoeft dat dan, kan men zich afvragen, in een gemeente met zoveel rurale charme te geef? Voor renovatiewerken aan hun charmante hofstede in landelijke stijl waren deze eigenaars op zoek naar hout die het karakter kon benadrukken. En dat vonden ze - hoe kan het ook anders - bij Europort.

Europort als go-to voor designliefhebbers en doe-het-zelvers

West-Vlamingen worden veelal getypeerd als ‘plantrekkers’. En ook al bulkt en broeit het binnen het Europort-atelier van de vakmannen en -vrouwen die gepassioneerd zijn door houtbewerking, de firma staat niet enkel bekend als place-to-be voor keukenprojecten en totaalrenovaties met eikenhout, ook handige Harry’s en minder getalenteerde DIY’ers kunnen er terecht voor enkel en alleen het kwalitatief eikenhout mét bijhorend expertenadvies.

 

Perfect match met Europort

Dat bleek ook het geval voor dit Pittems echtpaar, dat er een tijdje terug in slaagde om een charmante hofstede op de kop te tikken, om deze vervolgens zowel energetisch als esthetisch aan een opfrisbeurt te onderwerpen.

De man bleek zowel eigenaar van een mooie woning in landelijke stijl als een knappe skillset aan kluscompetenties”, blikt Thomas Abeele van Europort terug, die de bouwheer overigens al vele jaren kent. “Metselen, lassen, houtbewerking … Hij kan het werkelijk allemaal, dus hoeft het ook niet te verbazen dat ze niet zozeer op zoek waren naar de integrale inrichting van hun woning of enkel wat afgewerkte meubels, maar eerder naar de passende materialen om zélf aan deze doelen te kunnen voldoen. Ook dit is een ‘perfect match’ met Europort.”

 

Beauvais-eikenhout in lichte tint

“De eigenaars gingen niet over één nacht ijs, maar dat er zou worden gekozen voor ontegensprekelijk degelijke materialen met een hoge afwerkingsgraad stond van bij aanvang van het project buiten kijf”, blikt de Europort-zaakvoerder terug op dit project. “Om de landelijke stijl te kunnen rijmen met het vele licht door de grote raampartijen, werd ingezet op relatief bleek eikenhout, meer bepaald onze ‘Fond de wagon beauvais’. Die werd dan ook gebruikt voor zowel de keuken, de binnendeuren, de lambrisering, de parketvloer in de woonkamer als voor de balken van de plafondoverspanning en het gebinte. Verder is ook de overkapping buiten opgetrokken met Franse eik van Europort."

 

TV-meubel als contrastelement

Opvallend: hoewel het tv-meubel net als eerder genoemde zaken is opgetrokken uit Europort-eik, ging de voorkeur hier uit naar de andere kant van het lichtspectrum.

“De eigenaar gaf aan een totaal andere uitstraling te wensen voor het tv-meubel, om zo dit meer te laten contrasteren met de lichte, generfde eikenvloer. Hier werd dan ook geopteerd voor bruut-getextureerde donkere wagonplanken. In ieder geval kunnen we in z’n geheel spreken van een uiterst geslaagde referentie voor het hout van Europort!”