b077e006-88fc-4d85-9384-29d278be6bc4

Meesterschap in eikenhout, een spel van zintuigen

Wat hebben een familiebedrijf als Europort, een vioolbouwer en een meesterbrouwer gemeen? Het klinkt misschien als een raadsel, maar wie een blik achter de schermen wordt gegund, heeft het antwoord op zak. Elk in hun tak zijn het ambachtslieden die heel wat passie, trots en deskundigheid aan de dag leggen in het uitoefenen van hun respectievelijke métier. Echter, meer nog dan ‘louter deskundigheid’, iets wat velen claimen maar weinig hebben, gaan we bij Europort voor niks minder dan ‘meesterschap in eikenhout’. Dat doen we voornamelijk door onze zintuigen aan te spreken.

1.     Ruiken

Wie het atelier van Europort betreedt, kan er niet aan ontsnappen: de heerlijke geur van het bewerkte eikenhout. Waar jong eikenhout sowieso een ietwat zurige geur meedraagt - toe te schrijven aan het door whiskystokers of wijnboeren zo gewaardeerde looizuur dat levende eik beschermt tegen insecten -  komt de kenmerkende geur bij oude eik pas vrij bij de bewerking ervan. En laat dit nu net iets zijn waar onze vakmensen hun neus niet voor ophalen.

 

2.     Zien

De aanblik van een stuk eikenhout kan je veel vertellen over de voorgeschiedenis ervan. Zo zullen de structuur van onder meer de groeiringen en de kwaliteit van de kern variëren afhankelijk van de groeicondities, zoals het zuurstofniveau. De Franse eik waar we bij Europort zo nadrukkelijk voor kiezen, staat te boek als een van ‘s werelds meest kwalitatieve eikensoorten door deze optimale omstandigheden. Logisch ook dat deze onze vaklui meteen in het oog springt!

 

3.     Voelen

Voeling hebben met iets’ betekent vandaag dat iemand een zekere affiniteit met een bepaald onderwerp heeft verworven. Als we je vertellen dat Europort voeling heeft met eikenhout, zien we het echter breder. Natuurlijk hebben we affiniteit met het bewerken van eikenhout, maar meer nog - en vooral - doelen we op het ‘letterlijk voelen’ van het hout. Door honderden keer per dag het hout te voelen, kennen we het tot in de kern. En enkel die voeling, die zintuiglijke verworven kennis, kan bijdragen aan het meesterschap van onze Europort-medewerkers.

 

4.     Ervaren

Bij Europort zien we eikenhout niet zomaar als een product, maar als een uiting van emotie. Wie z’n interieur wil tooien in doorleefd eikenhout, streeft immers een gevoel na, en hoopt ook diezelfde emotie te kunnen teweegbrengen bij bezoekers die de ruimte betreden.

Om dat emotionele streefdoel pas écht te kunnen benaderen, zijn we bij Europort van oordeel dat de bewerking van het hout niet door een CNC-machine kan worden verzorgd. De vakmannen in ons atelier vertrouwen liever op de receptoren in hun ogen en vingers, eerder dan op de koude bits & bytes van die machines. En geef ons eens ongelijk, wanneer je onze realisaties onder ogen krijgt!

 

5.     Groeien

Meesterschap is niet iets wat er van de ene dag op de andere plots is, noch iets waar je een getuigschrift voor ontvangt. Het is iets wat groeit, noem het een maniakale drang naar het verwerven van kennis, ingegeven door passie. En waar passie iets is dat je met de paplepel kan worden ingegeven - zoals ook Europort-zaakvoerders Matthias en Thomas meekregen van hun vader Luc -, is die maniakale zoektocht naar het beter ervaren, beter begrijpen en hoegenaamd nog beter bewerken van eikenhout een queeste die iedere houtliefhebbende generatie op zijn beurt hoort te maken.

 

Zin om kennis te maken met ons meesterschap? Bezoek onze showroom!