Opendeurdagen na Batibouw op 9 en 10 maart
Toonzaal open op 16 maart en 6, 13 en 27 april

DSC09670

Meer dan een meubelstuk: welke rol dicht jij een tafel toe?

Een tafel, een banaal object? Think again! Doorheen de geschiedenis speelde dit platte en potige, maar even vaak fijnbesnaarde meubelstuk steevast de hoofdviool, bij zowel religieuze, kunstzinnige als politieke aangelegenheden. En nog steeds vormen tafels de protagonisten om de koppen even samen te steken. Hoog tijd om eens alle functies op tafel te gooien!

De stenen tafel: de tafel als religieus symbool

Dat de stenen tafelen met daarop de 10 geboden eerder platen dan tafels waren, is je intussen welbekend. Toch kan je in de religieuze kunst duidelijk de centrale rol van de tafel vaststellen. Denk maar aan Het Laatste Avondmaal van Da Vinci (ook al vinden we het nog steeds vreemd om slechts aan één zijde van een tafel plaats te nemen). In de christelijke traditie symboliseert een tafel - en bij uitbreiding een altaar - nog steeds de eucharistie.

De klassieke tafel: de tafel & de tijd

Ook doorheen de geschiedenis kan de rol van de tafel niet zomaar… onder stoelen of banken worden geschoven. Als symbool voor macht en prestige was een tafel in de Middeleeuwen de plek waar memorabele banketten werden gehouden, maar ook belangrijke beslissingen werden genomen. De spraakmakende ronde tafel zou een poging zijn geweest van de legendarische Koning Arthur om de hiërarchie tussen z’n Ridders te doorbreken. En ook in de huidige tijd gaat een tafel gepaard met een zekere autoriteit. Denk maar aan de memorabele memes van nogal fors uitgevallen tafels.

De moderne tafel: form meets function

Meer dan een protserig prestigestuk is de tafel intussen verworden tot een ontmoetingsplaats, of het nu om een salontafel of een eettafel gaat. De plek waar je tafelt met familie of vrienden. In de recente geschiedenis - tweede helft 20e eeuw - waren er dan ook verscheidene spraakmakende designers die hun aandacht richtten op het meubelstuk. Met als gevolg onder meer de Noguchi-salontafel, de Space Age Tulip-eettafel van Saarinen, de LC6 van Le Corbusier of de Nomos-tafel met z’n glazen blad van Norman Foster.

Een eikenhouten tafel op maat, met leven in en rond

Ofschoon we het design van deze klassiekers vast en zeker kunnen smaken, hebben wij het bij Europort - hoe kan het ook anders - vooral voor massief eiken uitvoeringen op maat, als het kan met een ruw kantje. Niet dat je bij het tafelen de splinters niet langer op/in één hand kan tellen, maar eerder in de zin van: een tafel met al wat jaarringen, een meubelstuk met groeven vol karakter en cachet. Al kunnen we gerust ook een strakke versie voor je vormgeven. De mogelijkheden zijn onbegrensd: rond of rechthoekig, kort of lang, voor binnen of buiten… Maar altijd hoogwaardig vakmanschap waarvoor je niet hoeft te zagen. Dat doen wij wel!

Zin om even aan tafel te zitten? Get in touch!