Toonzaal open op zaterdag 2, 8, 15 en 22 juni van 10 tot 16 uur

Europort_April_Blog01

Jouw gids voor glans & glorie: hoe onderhoud je eik nu het beste?

Eikenhouten meubels en interieurelementen brengen een unieke charme en warmte in elke ruimte. Maar om hun schoonheid te behouden, hebben ze wat liefdevolle zorg nodig. Europort uit Pittem, als expert in het vak, deelt enkele insider's hacks om je eikenhout - of het nu gaat om meubels of statische elementen in je huis zoals werkbladen, parket of decoratieve steunbalken - in perfecte staat te houden.

Toon je liefde, elke dag opnieuw

Om je eikenhouten oppervlakken in goede staat te houden, is dagelijks onderhoud essentieel. Gebruik een zachte, droge doek om stof en vuil te verwijderen, en vermijd agressieve reinigingsmiddelen die de afwerking kunnen beschadigen. Gemorst? Veeg de vlekken dan best onmiddellijk weg met een vochtige doek en droog grondig om te voorkomen dat vocht in het hout trekt.

 

Hou je hout uit de zon, en hou de vochtigheid in het oog

Na flink wat donkere dagen mag de mens dan wel snakken naar een streepje zon, besef dat eik minder gebaat is bij direct zonlicht. Langdurige blootstelling kan immers leiden tot vervaging van de teint of zelfs verkleuring van het eikenhout. Gordijnen of jaloezieën kunnen zeker soelaas bieden om je meubels te beschermen tegen UV-stralen, maar uiteraard hangt dit af van je voorkeuren. Daarnaast kunnen ook schommelingen in vochtigheid leiden tot krimp en uitzetting van het hout, wat mogelijk kan resulteren in barsten en vervorming. In (te) droge omgevingen kan het raadzaam zijn om een luchtbevochtiger te plaatsen.

 

Polijst als een pro

Naast preventieve maatregelen is regelmatig onderhoud belangrijk om de natuurlijke schoonheid van eikenhout te behouden. Reinig je eikenhouten oppervlakken regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik vervolgens een hoogwaardige houtpolish om het hout te voeden en te beschermen tegen uitdroging. Door dit regelmatig te doen, behoud je de schoonheid en duurzaamheid van je eikenhouten meubels en materialen voor de lange termijn.

 

Maar wat dan bij schade?

Zit je toch met krassen waar je je maar moeilijk overheen kan zetten? Dan geven we je graag deze richtlijnen mee: 

  1. Schuur het beschadigde of bekraste oppervlak met schuurpapier. Begin met korrel 150-180 en vergeet niet om altijd mooi in de richting van de houtnerf te schuren.

  2. Maak het geschuurde oppervlak schoon met een licht vochtige doek, bij voorkeur bevochtigd met spiritus. Heb je geen spiritus in de buurt, dan vormt water een goed alternatief. Laat het oppervlak volledig drogen.

  3. Olie het hout in met een geschikte houtolie, zoals bv. tungolie of was. Wrijf goed en verdeel in de richting van de houtnerf. Laat de olie of was ongeveer 20 minuten intrekken, en verwijder daarna de overschotten aan olie of was met een propere doek.

  4. Laat het houten oppervlak volledig drogen, en laat alles een nachtje ‘chambreren’. 

  5. Wens je een fijnere afwerking, dan je het oppervlak lichtjes opschuren met fijne staalwol, om vervolgens een tweede laag olie of was aan te brengen. 

Op zoek naar meer handige tips, een meubelstuk in eik of simpelweg een integraal interieur?

Bezoek onze showroom in Pittem!