Opendeurdagen na Batibouw op 9 en 10 maart
Toonzaal open op 16 maart en 6, 13 en 27 april

Europort - project Potaerdehoeve (c) Karen Nachtergaele-73

Hout: circulariteit ten top

Het gebruik van hout wordt soms aanzien als een van de voornaamste oorzaken van de klimaatopwarming. Het omgekeerde is echter waar: hout is circulariteit ten top, waarbij het materiaal de CO²-problematiek doorheen haast z’n volledige lifecycle weet te bestrijden. Tijd om daar even dieper op in te gaan!

Hout raakt nooit uitgeput.

Onoordeelkundig omspringen met grondstoffen zorgt vroeg of laat geheid voor problemen. Hout onderscheidt zich echter van fossiele grondstoffen door z’n snelle regeneratie. Fossiele brandstoffen - steenkool, aardolie en andere derivaten - zijn het resultaat van duizenden, miljoenen jaren compressie van biologisch materiaal, en na ontginning, zijn ze verdwenen. Bomen daarentegen, groeien veel sneller. Door verstandig om te springen met bosbouw, kunnen we compromisloos maar vooral ook eindeloos genieten van wat de natuur ons biedt. 



Hout helpt de koolstofemissies te drukken.

Tijdens de groeifase neemt een boom onnoemelijk veel CO² op, die wordt opgeslagen op celniveau. Een kubieke meter hout kan zo tot wel een ton aan CO² uit de atmosfeer houden. Omgekeerd geldt echter ook dat wanneer een boom ouder wordt, die opslagcapaciteit afneemt; om, wanneer de boom sterft, al die koolstofdeeltjes opnieuw vrij te geven tijdens het rottingsproces. 

 

Door hout op het perfecte moment te rooien en te gebruiken in tal van toepassingen (gevelbekleding, trappen, vloeren, kasten, keukens…), ontstaan dan ook minder van die broeikasgassen in de atmosfeer, terwijl er plaats vrijkomt voor nieuwe, jonge boompjes die op hun beurt CO² uit de lucht halen. 

 

Hoe langer hout wordt opgeslagen in houten producten, hoe meer dit zal bijdragen aan het verminderen van CO² in de lucht. En laat dit nu net onze missie zijn bij Europort: langer genot bieden van eikenhout dat heel erg lang geleden gerooid werd. 


Hout is goed voor je energiefactuur.

Hout zorgt niet enkel voor warmte wanneer je rond de vuurmand of de kachel zit, maar brengt ook warmte in je interieur, zonder dat je woning ervoor moet in lichterlaaie staan. Een prachtig eikenhouten vloer is veelal veel warmer qua uitstraling dan een koele tegelvloer, al kan je die warmte ook bekomen door het karaktervolle hout, maar dan bij deuren of meubilair te combineren met een gietvloer of polybeton. 

 

Hout houdt bovendien warmte ook letterlijk vast. Zo ligt het isolerend vermogen van hout maar liefst 15 keer hoger dan dat van beton, 400 keer hoger dan staal en meer dan 1000 keer zo hoog dan aluminium. Wil je de warmte in huis houden, kies je dus best voor hout!

 

Hout is goed voor je mentale gezondheid.

Hout heeft niet enkel een effect inzake esthetiek en warmte, maar ook op de psyche. Zo wees een studie uitgeevoerd in 4 kantooromgevingen uit dat hout in een interieur een stressverlagend effect heeft. Je productiviteit, je hartslag én je overall well-being zal met andere woorden fors verbeteren wanneer je kiest voor hout in je interieur. 

 

En al zeker als het van die oude Franse eik van Europort is!

Europort maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op accepteren te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.