Europort_Blog_Banner_2

Eikenhout van Europort: een godsgeschenk

Europort kan zichzelf op de borst kloppen met realisaties die heel wat karakter etaleren. En hoewel er met keukens, parket, deuren, trappen, wanden en meubels al heel wat componenten van de woning worden aangepakt, is er ook altijd ruimte voor ‘speciallekes’. “Dat kan nooit een probleem zijn”, klinkt het bij de broers Matthias en Thomas Abeele. En dus passeerden al de revue: een cherubijntje minutieus uitgesneden uit een blok massieve eik, die een plekje bovenaan een trap zou krijgen. Laat het echter vooral de dakspanten uit recupmateriaal zijn, waarvoor eik-adepten steeds vaker hun blik tot de hemel wenden.

Opgroeien tussen het hout

De broers Matthias & Thomas Abeele, de huidige zaakvoerders van Europort uit Pittem, zijn bijna letterlijk opgegroeid in de firma. “‘s Morgens hoorden we de schaven aangaan, en vanaf m’n 8 stond ik al zelf aan de schaafmachine”, vertelt Thomas, bijgestaan door z’n broer: “Voetbal of jeugdbeweging? Daar bedankten we voor. Veel liever gingen we hier op het terrein racen met de 2 heftrucks. Heel wat van de anciens die nu nog steeds de dienst uitmaken, hebben ons weten opgroeien, van jonge knapen tot wie we nu zijn. En dat is precies waar Europort wil voor staan: een familiebedrijf dat eigenlijk niet wil groeien in capaciteit, maar verder wil inzetten op kwaliteit.”

Meedenken met de opdrachtgevers

Dat streven naar kwaliteit bij een identieke capaciteit maakt dat de broers zich soms wel in bochten moeten wringen. “Sommige opdrachtgevers zijn zo verknocht aan het prachtige eikenhout van Europort, dat er nog geen spaander hout van een andere oorsprong mag komen”, getuigt Matthias. “Dat onze agenda hierdoor soms behoorlijk vol zit, is logisch, maar altijd zullen we proberen tijd te maken. Daarom zien we af van een vaste datum te geven, maar bieden we wel een timeframe. We gaan ook ver in het meedenken met klanten. Moet een ruimte of woning af zijn tegen een aanstaand huwelijk, dan zullen we altijd ruim op tijd proberen te voorzien in de opmetingen, om zo toch wat ruimte te creëren. Dit laat ons toe om sneller te schakelen in geval van urgentie. Bij die of een andere realisatie.”

Potentieel voor oude dakgebinten

Er zijn maar weinig houtgerelateerde realisatie waar Europort z’n schouders niet besluit onder te zetten. Buitenschrijnwerk laten ze liever over aan anderen, en ook van dakenbouw houdt men liever de handen af. “Omdat we hierin de kennis ontberen, verkiezen we om samen te werken met een gespecialiseerde dakdekker. In die authentieke dakgebinten in massieve gerecupereerde eik zien we immers zeker een groeimarkt”, vertelt Thomas.

“Oude balken verwerkt tot een gebinte, dat mag dan wel wat kosten, het spreekt áltijd tot de verbeelding. Als onze - of een andere dakdekker - ons de maten bezorgt, kan Europort gebinten maken die werkelijk fenomenaal mooi zijn. In oude eik welteverstaan, wat een heel andere aanblik geeft dan nagelnieuwe vierkante balken. En net hier kunnen we het verschil maken: oude, doorleefde eik kan je niet zomaar geautomatiseerd bewerken, en dus komt onze specialiteit perfect naar voor: het afkorten en maken van die balken door op de oude wijze pennen te boren.”

Wil je ook je blik op de hemel richten? Bezoek onze showroom!