Opendeurdagen na Batibouw op 9 en 10 maart
Toonzaal open op 16 maart en 6, 13 en 27 april

Europort_Oktober_Blog02_Facebook

Eik, een eeuwenoud verhaal van passie

Hout is sowieso emotie. In een wereld vol kunststof kolder vormt hout het verlichtende wederwoord. Mét textuur. Met soms grote ogen. En in tal van kleuren. In die optiek vormt eikenhout de opmaat van passie voor en door de natuur, een roep om liefde die velen maar wat graag beantwoorden in hun interieur. En terecht, zo lijkt ons!

Eikenhout als tijdloze getuige

Wie zich - overmand door nostalgie, melancholie zelfs - laat terugkatapulteren naar z’n jeugd, zal zich ongetwijfeld die majestueuze mastodonten voor de geest kunnen halen: oeroude eiken, met brede bladeren die beschutting boden, een robuuste stam waar je je kon achter verschuilen, of takken waar je mits wat behendigheid in kon klimmen.

Laat echter duidelijk zijn: deze herinnering behoort niet enkel jou toe. Het is een gevoel dat de eik bij zowel onze generatie als die van onze ouders en grootouders zal weten op te roepen. En afgaand op de geschiedschrijving en eeuwenoude fictie ook nog vele generaties daarvoor.

Sinds mensenheugenis heeft de eik mensen weten te beroeren,  door een tijdloos gevoel van warmte op te roepen, wat mensen proberen te integreren in hun leven en hun woning.

Een kleurenpalet van natuurlijke schoonheid

Eikenhout weet zich van andere houtsoorten te onderscheiden door zijn prachtige structuur en warme tinten, variërend van lichtgelig tot bruin. Elke dwarsdoorsnede vertelt het verhaal van groei, van jaren die voorbij gaan. Het is een natuurlijk palet dat de geschiedenis van de boom weerspiegelt, een historiek van veerkracht, variaties in zonlicht & zuurstof, en voortdurende groei.

Sssstt… Hier rijpt duurzaam materiaal!

Een eik heeft een gemiddelde levensduur van 3 tot 400 jaar en meer (de Duizendjarige Eik in Lummen, iemand?). Vanaf een jeugdige leeftijd van 100 jaar produceert een eik het beste hout, hout met een dichtheid van ongeveer 700 kg/m³ en een hardheid van 3.7-3.9 op de Brinell-schaal. Algemeen kunnen we stellen dat eikenhout bijzonder sterk is en bestand tegen externe invloeden, waardoor eik gesmaakt wordt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Eikenhout: een geblakerde passie

Eikenhout is meer dan alleen een materiaal; het is een uiting van emotie, een dans van passie met de natuur. Het is het verhaal van groei, van leven, van de tijd die voorbijgaat en toch altijd blijft. In elke plank van eikenhout voel je de warmte en de ziel van de natuur.

Bovendien neemt - net als een goede wijn - het karakter enkel maar toe. Precies om die reden kiest Europort om een mooie mix van ‘jong’ eikenhout met gerecupereerd Frans eikenhout dat al een eerder leven heeft genoten. In een oud treinstel, een schoolgebouw, een hospitaal,...De mooiste manier om getekend te zijn door het leven, zeg maar, en dat zie je ook in het meubilair dat Europort creatief maar authentiek tot stand weet te brengen met gerecupereerde eik.

Want oude Franse eik, da’s niet zomaar hout. Eik is passie. En wij zijn gepassioneerd!

Laat je verleiden!