Parket blog

De 5 grootste fouten bij het leggen van parket

Het belang van een nieuwe - of oude - vloer kan niet onder stoelen of banken worden geschoven. Althans, niet figuurlijk. Een parketvloer is perfect in staat een ruimte te ‘maken’. Of te kraken natuurlijk, wanneer je onoordeelkundige keuzes maakt. Het is dan ook raadzaam het resultaat van je investering niet te laten afhangen van gokwerk, maar liever van professionaliteit. In deze blog ontdek je alvast de 5 meest gemaakte fouten bij de plaatsing van parket.

 Enkel gaan voor nieuwe materialen

Je hoopt op een interieur met contrast en diepgang, met leven en karakter. Desondanks hou je het uitsluitend op nieuwe materialen? Misschien niet de beste beslissing, want door net nieuwe materialen - van armaturen tot wandbekleding - te combineren met een vloer uit gerecupereerd eikenhout, creëer je een hoogwaardige en tijdloze uitstraling.

 

Té enthousiast zijn bij de plaatsing

Je droomt al lang van die prachtige parketvloer, en eindelijk is het zo ver! Je gaat langs bij Europort, koopt er perfecte eikenhouten vloerplanken aan, volledig afgestemd op jouw smaak. Je komt thuis, stroopt meteen de mouwen op en gaat aan de slag. Na enige tijd moet je echter vaststellen dat die droomvloer in realiteit meer wegheeft van een nachtmerrie. Hij staat bol, de hoeken komen omhoog en in plaats dat de planken mooi aansluiten, verstoren grote spleten de uitstraling. Gezien hout leeft, is het immers nodig dat je de vloer (gerust enkele weken) laat acclimatiseren in je woning voordat je deze gaat plaatsen.

Onvoldoende speling voorzien

Bovenstaande valt toe te schrijven aan het verschil in temperatuur of luchtvochtigheid, waardoor houten parket aanzienlijk kan gaan krimpen of uitzetten. Maar ook wanneer je voldoende tijd neemt om dat hout te laten acclimatiseren voor de plaatsing, zal het hout ook nadien blijven werken. Hout kan immers 0,5 tot 1% zwellen of krimpen in de breedte door toedoen van temperatuur en luchtvochtigheid. Klinkt misschien verwaarloosbaar, maar hoe groter de oppervlakte, hoe groter de speling. Reken gerust zelf: op 5 meter bedraagt de variatie al 2,5 tot 5 cm.

 

Té enthousiast zijn bij de inrichting

Aaaah, de vloer ligt er! Heerlijk, tijd om meteen de meubels terug te plaatsen, toch? Fout! Na de plaatsing wacht je best nog enkele dagen om alles in te richten. Het hout moet zich immers nog ‘zetten’.

 

Teveel vertrouwen op klus-skills

Heb je bij eerdere klusprojecten vertrouwen weten te tanken, waardoor je denkt zelf voor dat perfect geplaatst parket te kunnen zorgen? Of ga je voor een doe-het-zelvende nonkel of een goedkope klusjesman om het klusje te klaren? Aiiii, frustraties en ontgoocheling loeren om de hoek waardoor ‘goedkoop’ pas écht duurkoop dreigt te worden. Een massieve vloer is waardevol en de zwevende, verlijmde of genagelde plaatsing ervan is specialistenwerk (zeker wie bv. kiest voor een legpatroon in visgraat of Hongaarse punt!), dus waarom zou je het resultaat laten afhangen van een gok? Kies voor zekerheid, en reken op de professionele plaatsers van Europort!

 

Ontdek onze vloeren!